Marie von Ahm: “Male države suočavaju se s određenim izazovima, ali također imaju neke jasne prednosti na međunarodnim tržištima”

Marie von Ahm: “Male države suočavaju se s određenim izazovima, ali također imaju neke jasne prednosti na međunarodnim tržištima”

Gošća ovotjednog intervjua  je Marie von Ahm, osnivačica VonAhm tvrtkekoja pruža usluge savjetovanja za izvoz najboljim europskim proizvođačima vina. Pročitajte što je rekla o vinskom tržištu, perspektivama malih vinarskih zemalja o trgovinskom poslovanju, svom sudjelovanju na ovogodišnjem Dalmacija Wine Expo-u, te ostalim zanimljivim temama.

 

1. KOJA JE ULOGA I KOJI SU CILJEVI ORGANIZACIJE GRAND JURY EUROPEEN?

Grand Jury Europeen je neprofitna organizacija koju je 1996. godine osnovao  François Mauss, a čiji je cilj osigurati alternativnu klasifikaciju vina. GJE okuplja minimalno 12 stalnih članova iz najmanje šest različitih zemalja EU i Švicarske, te provodi slijepo kušanje maksimalno 68 razlčitih vina dva dana za redom, po tri sata dnevno. Ovaj koncept je  Mauss osmislio jer je smatrao da je pristup klasifikacije vina Roberta Parkera neadekvatan. Procjene GJE su bitne jer predstavljaju kvalitetu vina na objektivan i profesionalan način. Odbor za procjenu vina sastavljen je od vlasnika vinskih barova, novinara, znalaca, enologa, proizvođača i uvoznika vina iz čitavog svijeta.

 

2.  ŠTO MISLITE O BRZORASTUĆIM VINSKIM TRŽIŠTIMA?

Mogla bih vam ovdje pričati o Kini, Brazilu, Indiji itd., ali ono što smatram da je bitnije za hrvatske proizvođače vina ječinjenica da moraju započeti sa klasičnom trgovinom, jer  se na taj način probija i razvija  svaki novi trend. Pogledajte bilo koje rastuće tržište u svijetu, svi oni traže smjernice od klasičnih viskih zemalja.

 

3.  PRIMJEĆUJETE LI DA JE DOŠLO DO PROMJENE UKUSA POTROŠAČA VINA? KOJA SU VINA PO VAMA “IN”?

U zadnjih deset godina smo primijetili sve veći interes  za «prirodna» vina, autohtone sorte vina i vina iz manje poznatih regija u inozemstvu. Taj trend pokrenula je nova generacija znatiželjnih sommeliera koji žele biti drugačiji, žele revolucionalizirati trgovinu. To je, međutim, malen zalogaj za trgovinu i  odnosi se uglavnom na vrhunsku gastronomiju u Velikoj Britaniji, Francuskoj i sjevernoj Europi, s tim da i Hong Kong polako ulazi u igru.

 

4. ŠTO MISLITE KAKVA JE PERSPEKTIVA MALIH VINARSKIH ZEMALJA U TRGOVINSKOM POSLOVANJU?

Male države suočavaju se s određenim izazovima, ali također imaju neke jasne prednosti na međunarodnim tržištima. Izazovi se odnose na nedostatak kapitala da bi se izvršio veliki utjecaj “nepoznatih” vina i sorti na široku javnost.  Ako ste mala država, ograničen vam je i utjecaj i vidljivost na bilo kojem novom tržištu jer nikad nećete moći izvući veliki dio segmenta. Prednosti, osim što su očite, trebale bi biti i naglašene. U manjim zemljama uvijek ima manje količine vina koja se treba premještati zbog čega ga je lakše dostaviti u više zemalja bez opterećenja tržišta. Što se tiče Hrvatske, pošto su proizvođači ograničeni u veličini je manja je mogućnost da će na tržištu doći do konkurencije među njima. Još jedna od prednosti je da Hrvatska dolazi s nečim “novim” za većinu ljudi, a tržište uvijek traži novosti.

 

5. NA OVOGODIŠNJEM DALMACIJA WINE EXPO-U ODRŽATI ĆETE SEMINAR ZA VINARE. MOŽETE LI NAM REĆI NEŠTO O TEMI IZLAGANJA?

Tako je. Održati ću seminar namijenjen vinarima pod nazivom “Prodaja vina - izazov izvoza: Kako pretvoriti viziju u profit.”

Kako svijet postaje sve otvoreniji i mnoge zemlje u nastajanju pokazuju ogromne stope rasta potrošnje vina, izvoz se čini kao najočitija strategija za bilo kojeg proizvođača vina. Međutim, to nije tako jednostavno kao što se čini. Mnogi proizvođači su se morali suočiti s mnoštvom izazova i komplikacija prije nego što su uspjeti prodati dovoljno boca da bi im to postalo isplativo. Uvijek se postavljaju ista pitanja: Gdje ću prodati svoje vino? Kojim zemljama će se najviše svidjeti moj stil i filozofija? Gdje ću dobiti najbolje cijene? Kako ću osigurati da budem plaćen? Ovo su samo neka od pitanja koja će se raspravljati u ovom seminaru. Koje zemlje će biti najbolje za izvoz hrvatskih vina? Kako početi  i kako na kraju krajeva osigurati da vam se trud isplati? Posebna pozornost bit će usmjerena na savjetovanje o izvozu u SAD-u i Aziju. Oba su velika i visoka potencijalna tržišta za izvoz vina, ali opet su vrlo drugačija.

 

6. I ZA KRAJ RECITE NAM NEŠTO O SEBI

Trenutno radim u luksembrurškoj tvrtci VonAhm, čiji sam osnivač, a koja pruža usluge savjetovanja za izvoz najboljim europskim proizvođačima vina.  Za većinu klijenata nadgledam brand-building, komunikaciju s novinarima i uspostavljanje partnerstva s uvoznicima i distributerima u Aziji, SAD-u, Rusiji i Skandinaviji. Ja sam prva žena koja je postala nestalna članica GJE i sada sam uključena u mnoge njegove  aktivnosti, uključujući World Wine Symposium. Također pišem i kolumnu za poznatog i utjecajnog vinskog kritičara Jamesa Sucklinga, te sam redoviti kolumnist Fine magazina. Posjedujem WSET diplomu i nosim naziv Dame Chevalier de l’ordre des Coteaux de Champagne.

Often viewed